joi, 7 aprilie 2011

Nu fumati deoarece puteti muri

...astfel suna in urechile mele toate campaniile antifumat, cu argumentele lor

N-aveti idee cat m-am saturat de campaniile antifumat desfasurate pe bloguri, prin presa si prin alte mijloace mass-media in mod aleator, dar destul de constant. Tocmai ce am citit accidental pe un blog, un articol dintr-o astfel de campanie, motiv pentru care am si decis sa scriu pe aceasta tema, desi aveam alte chestiuni mult mai importante pregatite. Chiar nu inteleg de unde atata "pasiune" pentru a stopa fumatul, nu inteleg de ce ii doare pe unii de sanatatea fumatorilor...cu totii suntem datori cu o moarte, modul in care fiecare isi achita "datoria" trebuie sa reprezinte propria lui decizie, altfel spus: io vreau sa mor din cauza fumatului, care-i problema voastra?
Poze infricosatoare, rapoarte medicale menite sa-ti provoace fiori si groaza, toate folosite ca motive sa te lasi de fumat. Va zic eu din perspectiva unui fumator (oarecum) ocazional ca nu aveti nicio sansa sa lamuriti fumatorii sa se lase de fumat. Acest lucru fie vine din propria vointa, din interior, fie nu vine deloc, nu va mai dati atata importanta ca salvati voi vieti...si de ce v-ar pasa chiar asa de mult de viata fumatorilor? Uite, considerati-ma fumator, imi vreti binele? Livrati-mi in cont 100.000 euro si va dau cuvantul meu, va jur pe ce vreti ca nu o sa mai fumez niciodata...semnez hotarare judecatoreasca ca daca sunt prins fumand aveti voie sa ma cotonigiti pana intru in coma, semnez orice act care va imputerniceste sa ma rastigniti daca ma prindeti fumand, voi doar livrati-mi banii in cont (cat de materialist pot fi, asai?).
Evident exagerez, poate chiar glumesc, ideea este ca ma deranjeaza cand vad atata opozitie contra fumatorilor, nu ca as fi eu tipul care baga pachetul pe zi, poate nici pachetul pe saptamana - ca sa ma laud putin, am stat si o luna fara sa ating o tigare, desi am iesit in oras cu prietenii fumatori, care bineinteles m-au intrebat daca vreau o tigare. Nu inteleg de ce va bagati asa in viata unui om sa-l convingeti sa se lase de fumat, dupa cum spuneam daca vrei sa te lasi, te lasi si gata, fara ajutorul nimanui...si daca nu poti sa te lasi de unul singur ci doar cu "ajutor", probabil ai suficient de multa vointa incat la o anumita perioada de timp dupa ce te-ai lasat sa reincepi sa fumezi - parerea mea.

Din pacate "lupta" dintre fumatori si nefumatori a ajuns la o amploare asemanatoare cu disputa dintre religie si stiinta, desi cea din urma este mult mai interesanta, mai complicata si mai solicitanta, iar in plus de asta, ceea ce nu o sa inteleaga un nefumator niciodata, este placerea de a iesi in pauza la o tigare, dupa ce un prof (inapt) ti-a tocat creieru cu povesti vanatoresti (acesta este doar un exemplu pot fi multe altele).
Totusi, ramane un aspect asupra caruia nu pot lua apararea fumatorilor: mirosul de tigari. Intr-adevar este deranjant pentru un nefumator, de aceea port un pachet de gume tot timpul la mine...mai greu cu mirosul din haine, dar si acela trece dupa spalare, hopefully.

In orice caz, consider ca fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui si cu gusturile sale, daca vrea sa fumeze sa fumeze, daca nu, nu-l obliga nimeni. Daca nu suporta fumatorii / fumatul / fumul de tigara / mirosul, sa nu-l suporte, asta e (nici eu nu suport manelele deci fiecare cu piticii lui).
Ideea principala care vreau sa o exprim este ca nu consider ca existenta acestor "salvatori" care militeaza impotriva fumatului este justificata pe deplin, cine le da lor "putere" sunt fumatorii inraiti care pur si simplu nu se pot lasa - si aceia nu se pot lasa pentru ca nu au suficienta vointa (da, da stiu, habar n-am ce vorbesc, habar n-am cat de rea e dependenta de substante).
Sfatul meu:
- lasati fumatorii sa fumeze, nu veti fi trasi la raspundere pentru moartea lor (bineinteles daca sunt nesimtiti si va sufla fumul in fata, coborati-le toti sfintii in cap si dati-le si doi pumni, nesimtirea nu tine de fumat);
- daca vreti sa va lasati de fumat, faceti-o pur si simplu, trebuie ambitie de om nebun uneori, dati-va palme cand vreti sa va cumparati un pachet de tigari, etc, etc etc.
- daca fumati si sunteti printre nefumatori, nu fiti nesimtiti sa dati fumul pe ei, mai ales daca stiti ca-i deranjeza, probabil ati observat ca directia fumului poate fi destul de usor controlata (nu uitati ca din cauza nesimtitilor care fumeza oriunde ii apuca si contamineaza pe toti din jur, aproape toti fumatorii sunt vazuti ca niste dezaxati care nu le pasa de sanatatea celor din jur);
- nasol pentru cei nefumatori care au prieteni fumatori si ies in oras, avand in vedere ca nu puteti sta la mese diferite (in cazul in care localul are separeu pentru fumatori / nefumatori) - incercati sa-i suportati voi o seara, data viitoare le spuneti ca e randul lor (va) suporte in incaperea fara fum, or something (what are friends for?);
- atat.

PS: Trebuie sa remarc faptul ca acest articol a fost scris fumand ultima tigara din pachet, urmand sa iau o pauza destul de lunga, minim 1 luna. Am spus pauza pentru ca sunt sigur ca intr-un anumit moment din viitorul foarte apropiat va trebui sa ma rasfat cu o tigare, cine stie pentru ce. Aaaa da, si cei care au de gand sa zica "vrajeli, nu poti sta fara tigari atata timp", oh well, ati mai zis-o, am mai facut pauze de genul, nu trebuie decat ambitie si multe palmi auto-aplicate :D.

3 comentarii:

  1. Pai is atat de multi implicati in campanii de genu pentru ei mai mult, deoarece fumatul pasiv este mult mai nasol decat de cel activ.
    Unde mai pui ca sunt si femei care fumeaza in timpul sarcinii si aici nu sunt de acord nici eu, sunt fumatoare, si cand zic asta ma refer la faptul ca fumez aproape un pachet pe zi, si nu ma las din simplu motiv ca IMI PLACE, dar daca ar fi sa vreau si eu un copil in ziua in care am aflat ca voi fi gravida ma las... nu pentru mine ci pentru copilu ala.
    Nu zic ca fumatul e ok, dar la fel de bine ar putea sa faca si o campanie antialcool ca doamne ajuta dependenti de alcool mi s-a dat sa vad o groaza in spital murind din cauza asta. Pai nu mai bine fumez zilnic decat sa beau zilnic? :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu zic ca si alcoolul si fumatul se numara printre micile placeri ale vietii...consumate cu cap nu cred ca duc la decese; pana una alta poate sa ramana un bou fara frane si sa te faca afis de pe trecerea de pietoni fara sa fi fumat vreodata :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca cele mai multe campanii sunt indreptate catre potentiali noi fumatori, de aia sunt puse pozele alea oribile, ca sa nu atraga multa lume. Sigur exista si exceptii cand uni fumatori au nevoie de motivatie in momentele dificile.. Iar legat de faptul ca apar "activisti" impotriva fumatului eu cred ca or fost recent deranjati de anumiti fumatori si au simtit nevoia sa "se razbune" printr-un articol subiectiv la fel cum faci si tu. In rest sunt de acord fiecare sa faca cu viata si sanatatea lui asa cum doreste ;)

    RăspundețiȘtergere

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More