duminică, 3 aprilie 2011

Sa ne dam talente

Cred ca nu gresesc cand spun ca emisiunea "Romanii au talent" a declansat o reactie in lant printre romanasii nostrii, mai mult sau mai putini talentati. Evident, ca si oricare alta emisiune "imprumutata" de la occidentali, "Romanii au talent" a prins bine la public si a devenit un eveniment national de o oarecare amploare. Spre deosebire de stilul telenovelistic si melodramatic ale blockbuster-ului precedent, emis de catre ProTV, "Dansez pentru tine", pot spune ca de aceasta data emisiunea chiar mi-a starnit interesul. Ca sa fie clar, nu suportam tragedia "Dansez pentru tine" deoarece mi se parea un mod umilitor de a "spala hainele in public", lucru care oricum n-ar trebui sa se intample si pe langa asta, concurentii se chinuiau saptamani sa invete sa danseze urmand ca ulterior sa fie eliminati (marea lor majoritate) - actiune care declasna plansete, lacrimi, urlete, ce mai...emo bullshit (sincer, numa in pielea concurentilor sa nu fi, exploatarea nevoilor acestora pentru entertaiment fiind un mod barbaric de a realiza "entertaiment").
Revenind la emisiunea actuala, in afara de faptul ca eram curios sa vad cati dintre conationali chiar au talent la ceva, asteptam cu nerabdare sa apara cate o panarama sa se faca de cacao ca sa am de ce sa rad. Stiu, recunosc, suna a rautate, probabil ca despra asta si este vorba, dar macar nu ma ascund in spatele degetului si admit ca ma distrez cand x si y se cred mari talente si apar pe scena doar ca se faca de ras si pentru amuzamentul publicului...sau ca sa arate cunoscutilor ca au curajul sa mearga la o preselectie...sau, sau, sau.
In fine, in acest weekend s-au desfasurat semifinalele si din pacate pentru mistocarul din mine, lucrurile au devenit mai serioase, pentru ca in semifinale nu au ajuns toate panaramele, deci nu prea aveam material de amuzament. Si asa in sfarsit am ajuns la ideea acestui material (nu-mi vine sa cred ca introducerea reprezinta aproape 80% din articol, damn!): no, ideea principala (mai corect ar fi intrebarea principala) suna cam asa:

Cum ati putut, stimati telespectatori, sa votati pentru concurentii acestia:


si nu pentru acestia:


Nota informativa: primii doi concurenti care au fost admisi in finala au fost alesi pe baza voturilor spectatorilor si telespectatorilor, iar al 3-lea de catre juriu. Cele doua domnisoare au fost pe locul 2 conform "voturilor publicului" in timp ce partenerii de magie n-au fost admisi in finala.

Pe langa faptul ca toata chestia cu votatul de catre public poate sa fie o farsa imposibil de depistat (n-au fost aratate nici procente nici nr. de voturi, nimic), stiu ca partea cu talentul este destul de relativa: ce vreau sa spun este ca mi se pare greu de diferentiat talentul innascut fata de talentul cultivat (daca repeti intr-una un lucru o sa ajungi intr-un final sa te pricepi la acel lucru, deci tot ca si un talentat vei fi vazut chiar daca nu te-ai nascut cu acel talent).
In fine, mi s-a parut mult mai captivant, mai reusit si de 10.000 de ori mai greu numarul de magie / iluzionism decat sa reproduci, cu fidelitate ce-i drept, un cantec care probabil l-ai auzit de mii de ori, cantec care nu-ti apartine, n-ai contribuit cu nimic la el si nu faci decat sa imiti.

Sunt tare curios de parerile voastre referitoare la:
- voturile spectatorilor si telespectatorilor: credeti ca s-a votat pe bune sau a fost totul regizat iar abureala cu "publicul voteaza" a fost doar pentru a incarca facturile telefonice a celor care au dorit sa-si exprime parerea (nu stiu cat costa un apel telefonic, dar sms-ul pentru vot era pe undeva pe la 1.5 euro);
- daca interpretezi bine o piesa intdragita, se poate numi talent? dar daca realizezi un numar dificil, exersat la infinit, care ti-a intrat deja in reflex?
- fiti juriul nostru, cine credeti ca merita cu adevarat sa mearga in finala?

PS: N-am nimic impotriva celor care au mers mai departe, meritul lor, mai mult sau mai putin, imi exprimam doar parerea strict personala asupra unei emisiuni (asta in anticiparea celor care se pregateau sa-mi sara la gat ca am ceva cu domnisoarele cantarete).

6 comentarii:

  1. -mai eu cred ca au fost voturile publicului, pentru ca nu e productie interna, iar regulile si conditile acestui show nu cred ca permite manuirea voturilor, dar faptul ca suntem in ro...
    -nu e vb doar de interpretare buna. ci si de voce, iar fetele nu duc lipsa de voce asta e clar, altfel ar fi putut canta orice melodie cunoscuta sau nu si nu ar fi mers asa bine, iar cat despre numarul de magie sau ce o fi ma abtin sa comentez pentru ca nu este pe placul meu, in aceeasi oala bag si mimi si clowni si alte numere/personaje de genu...dar bravo lor pentru munca si pasiunea pentru acest gen de entertaining...(oare poate sa faca sa dispara si asa vre-o 5 kile?:)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie sincer imi plac numerele de "magie" chiar daca stiu ca este vorba despre trucuri si iluzii optice...mi se par mult mai grele de realizat si reusit decat un caraoche...amu' fiecare cu gusturile lui, dar ca si grad de dificultate si spectacol, meritau sa treaca mai departe "magicienii", parerea mea :)

    RăspundețiȘtergere
  3. no amu fiecare cu ce ii place :P dar sincera sa fiu nici nu imi prea pasa cine trece si nu :))din partea mea putea castiga ala care facea ca toate animalele, cu toate ca, cred ca o sa castige in final copilu ala cu voce de contratenor ca prea e laudat si mediatizat

    RăspundețiȘtergere
  4. da clar o sa castige tipu ala...nu zic ca nu are vocea incredibila...pacat insa ca e voce de castrat...dupa cum ai zis a fost atat de laudat incat e aproape clar ca va castiga. Intr-adevar este vorba de talent inascut pentru ca imi vine greu sa cred ca poti sa te antrenezi sa ai asemenea voce, ori te nasti cu ea, ori ba...dar totusi ramane o voce de ball-less guy :))

    RăspundețiȘtergere
  5. haha.... habar nu ai cat de rare sunt vocile de contratenori, daca e sa ajunga unde trebuie o sa i se rupa ca are voce de ball-less guy cand o sa castige cacalau :))

    RăspundețiȘtergere

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More