miercuri, 21 decembrie 2011

Noile functii din "Blogger"

Hai sa fac si eu putin pe "cunoscatorul" si pe "expertul" si sa va atrag atentia asupra unor functii ale platformei "Blogger" care au fost implementate relativ de curand si care, poate v-au lasat cateva semne de intrebare.

Spuneam de noile functii "Blogger" ca au fost implementate "relativ de curand" pentru ca sincer sa fiu, nu stiu data anume cand acestea au fost puse la dispozitia blogger-ilor, eu insumi descoperindu-le accidental, in timp ce cotrobãiam prin noua interfata a platformei.

Si uite asa deja am mentionat aproape involuntar, prima "functie" a blogger-ului, "proaspat" adaugata. Desi functie nu este denumirea propice, nu ma mai complic sa ii spun altfel. Deci, cine nu a trecut inca la noua interfata a culiselor "Blogger" este invitat sa o faca.
Chiar daca initial mi s-a parut mai putin intuitiva decat cea veche si m-am simtit dezorientat, dupa o saptamana de cand am adoptat facelift-ul, situatia se schimbase radical si nici nu concepeam sa ma intorc la vechea interfata.
Principalul motiv pentru care m-am simtit dezorientat este dat de faptul ca noua interfata este organizata sub forma de meniuri si submeniuri, in timp ce, varianta arhaica era organizata sub forma de tab-uri.
Asadar, parerea mea este ca noua interfata blogger merita testata si eventual "adoptata", chiar daca poate la inceput vi se pare mai greoaie, o sa va invatati cu ea extrem de rapid si in plus de asta, mai devreme sau mai tarziu va trebui sa renuntati la cea veche, banuiesc ca intr-o buna zi singura care va fi disponibila va fi cea "moderna".



A 2-a functionalitate, "proaspat" implementata in Blogger ofera posibilitatea administratorului sa-si aleaga un favicon* fara sa fie nevoit sa scormoneasca prin codul-sursa al blogului (asa cum am fost noi nevoiti cand am "fabricat" Masa Cavalerilor Rotunzi). Asadar, va puteti alege favicon-ul, accesand gadgetu-ul respectiv care il la optiunea "Aspect" din meniu.

* favicon (favorites icon) - iconita asocitata cu site-ul / blogul vostru si care apare in dreptul numelui acestuia, teoretic peste tot pe unde apare si site-ul vostru (blogroll, tab-uri, bara de adrese, etc); utila daca doriti sa va personalizati blog-ul pana la cele mai mici detalii si sa-i oferiti o identitate / un caracter unic (ce sanse sunt sa fie 2 bloguri cu acelasi favicon?).
______________________________________________________________________________

A 3-a functie blogger, si una care intr-adevar mi-a facut placere sa o vad adaugata, ne ofera posibilitatea de a insera un break (pauza de inceput) in articolele scrise. Desi, aici pe Masa aveam implementat ceva asemanator direct din codul sursa, aceasta functie m-a scutit de multa munca in ceea ce priveste implementarea ei pe blogul personal.
Ce face mai exact acest break? In momentul in care apelati la functia break, editorul de texte va insera automat un rand gol intre paragrafe, dar in acelasi timp, datorita unui script, va face ca pe pagina principala a blogului, sa fie vizibil doar textul care l-ati scris pana in momentul respectiv, restul putand fi accesat urmand un link generat automat. 
Pe langa faptul ca va ofera posibilitatea de a afisa pe prima pagina doar paragraful de introducere sau un scurt rezumat al articolului, implicit veti avea posibilitatea de a afisa mult mai multe postari pe pagina Home a blogului fara a-i mari dimnesiunile (pentru ca vor fi afisate doar paragrafele care le-ati ales). Persoanele care s-au aratat interesate sau captivate de articol (sau introducerea care ati facut-o) au posibilitatea sa "citeasca mai departe" accesand link-ul generat de catre functie, care ii va redirectiona pe pagina postarii propriu-zise.  
Daca nu ati inteles nimic din ce m-am chinuit eu sa explic pe aici, mai pe scurt: functia va face ca blogul vostru (sau cel putin pagina principala) sa arate ca acest blog (d.p.d.v. al formatarii textului), doar ca veti putea alege pentru fiecare articol in parte cat lasati sa "se vada" pe home-page si cat lasati "ascuns" doar pentru cititorii interesati (in cazul acestui blog, daca nu folosim aceasta functie, la fiecare articol va fi vizibil pe home-page un numar predefinit de caractere). 

In fine, ultima "functie" blogger despre care am planificat sa vorbesc, probabil cea mai recent implementata si cea mai spectaculoasa: vizualizarile dinamice (din nou, este impropriu spus functie, dar momentan nu gasesc o denumire mai potrivita asa ca o lasam asa).
Vizualizarile dinamice sunt defapt niste layout-uri facute de catre baietii de la blogger, extrem de interesante, versatile si moderne. Practic, daca va decideti sa folositi un layout de genul (sau o vizualizare dinamica, asa cum e tradusa in romana), veti beneficia de cele mai moderne si mai avansate tehnici de navigat pe web, DAAR veti pierde absolut toate setarile, aranjamentele, gadeturile, bannerele si culorile folosite odinioara si deasemenea, codul HTML nu va fi accesibil. 
Din cate am inteles, aceste layout-uri sunt inca in faza de testare sau lansare provizorie, dar sincer nu stiu cine va renunta la toate mentionate mai sus, doar pentru a avea un blog "dinamic" (i mean seriously, blog fara blogroll, fara arhiva, fara bannere? No thanx!).
Totusi ideea din spatele acestor "vizualizari dinamice" este destul de interesanta. Practic, articolele voastre si tot continutul blog-ului, va fi accesat in mod dinamic in timp ce va plimbati cu mouse-ul pe bara de scroll, avand astfel posibilitatea sa "coborati" pe pagina pana la articolul inaugural al blog-ului, fara sa fiti nevoiti sa asteptati incarcarea paginii sau sa "sapati" in arhiva. Totusi daca aveti un blog bogat in continut, pana tot dati "scroll down" sa ajungeti la prima postare (nu stiu de ce ati face asta, insa dau si eu un exemplu), banuiesc ca ar fi mai simplu sa dati 2 clickuri in arhiva si sa asteptati 5 secunde pana se incarca pagina respectiva. 
In total sunt 7 astfel de noi layout-uri, fiecare cu plusurile si minusurile sale. Unele par a fi facute special pentru bloguri foto, altele special pentru bloguri doar cu text. 
Chiar daca avem posibilitatea sa ne alegem o imagine de fundal (prestabilita), o imagine pentru prim-plan, culoarea si fontul textului si alte maruntisuri de genul, raman la parerea ca "vizualizarile dinamice" sunt foarte foarte putin personalizabile (exista cumva cuvantul asta? daca nu, l-am inventat acum). In cazul in care, baietii harnici si inteligenti de la "Blogger" nu vin cu un pachet mai bogat de optiuni si cateva imbunatatiri, sunt curios cine va adopta acest look modern, renuntand totodata la tot ceea  ce oferea o oarecare identitate / personalitate blogului sau.

Si ca sa vedeti ce baiat altruist sunt, va zic un secret legat de vizualizarile dinamice: daca sunteti curiosi si vreti sa aveti o oarecare idee despre cum ar arata blogul vostru in varianta "moderna" tot ce trebuie sa faceti este sa adaugati textul " /view " dupa adresa blogului vostru (bineinteles fara ghilimele). Ulterior veti fi redirectionati catre o adresa de forma "[adresa blogului vostru]/view/siderbar", sidebar fiind una din vizualizarile dinamice. De acolo, puteti sa testati toate cele 7 layout-uri, printr-un simplu click de mouse...si ce-i si mai interesant este ca blogul vostru nu va suferi nici o modificare, nu riscati stergerea sau modificarea aspectului, dar ce-i drept, nici nu puteti sa-l vizualizati dinamic decat in culorile de baza (fundal alb, text negru). Cu placere!

Acum ca v-am spus secretul, aveti si voi o mica datorie la mine (doar nu credeati ca sunt chiar atat de altruist): datoria voastra este sa-mi spuneti care din functiile enumerate vi se pare cea mai utila, care aveti de gand s-o testati sau care din ele ati aplicat-o deja? 
  

8 comentarii:

  1. Ei uite ca in sfarsit am dat peste o persoana care chiar se pricepe de minune la "blogareala" asta! Din pacate, eu nu am avut nici rabdarea si nici timpul de a sta sa analizez toate treburile astea noi, dar postarea ta mi s-a parut extreeeem de utila. Ce-i drept, eu sunt zero la capitolul blog....so, do you wanna give me a hand?:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Incepeam sa-mi pierd speranta ca voi primii comentarii la articolu asta :D
    Pot sa incerc sa te ajut, depinde de cerinta, nu-s un guru al blogger-itului, dar posibil sa ma descurc :))
    Eventual poti sa-mi dai un mail la autumn_howls@yahoo.com (sadly, parola pentru mailul acestui blog am uitat-o)

    RăspundețiȘtergere
  3. Later edit: tocmai am recuperat parola uitata :)
    Deci poti sa dai mail fie la adresa de mai sus fie la adresa de pe acest blog: masa_cavalerilor_rotunzi :)
    Spor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Macar atat sa pot face (sa las un comentariu) tinand cont cat de mult te-ai chinuit sa scrii postarea asta, cu toate explicatiile alea! Ma bucur ca s-a rezolvat problema parolei uitate;)) Multumesc frumos pentru ajutor si cum o sa intampin probleme, o sa apelez. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dap asa mi s-o parut atunci, dar dupa ce m-am obisnuit mi s-a parut mai ok :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pui mei, bloggeru asta ii tampit...Cristina ti-am sters din gresala un comentariu, am vrut sa-l sterg pe al meu ca ui ca apare de 2 ori :( Sorry!!!
    Please recomment :(

    RăspundețiȘtergere
  7. Faza cu parola uitata e tare,bine ca ai pus later edit:P Imi amintesc cand spuneai ca noua varianta e mai rea,acum iata ca pe asta o folosesti se vede a fi mai buna.
    "Pui mei" cu doi de 'i' ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ha-ha-ha, lasa ca nu suntem la ora de romana aici, nici de gramatica :P
    Ms ptr recomment :)

    RăspundețiȘtergere

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More