sâmbătă, 10 decembrie 2011

Suntem supravegheati?

Daca tot am comutat pe subiectul "Astronomie", gratie materialului scris de domnita Andrushka, si avem o categorie speciala pentru acesta stiinta (care pe mine m-a atras dintotdeauna) am decis sa-mi  fac revenirea (temporara) pe Masa cu un articol pe aceeiasi tema.

De data aceasta insa, nu vom "merge" la 600 de ani lumina de Pamant, ci vom arunca o privire asupra planetei Mercur, mai precis, asupra a ceea ce s-a intamplat in "vecinatatea" acesteia, pe data de 1 decembrie, anul curent cand nava spatiala STEREO, apartinand NASA, a surprins o "emisie de masa coronala" (coronal mass ejection - CME) provenita evident, de la soare (stiu ca suna ca naiba in romana dar ce sa fac?).
In linii mari, CME-urile reprezinta practic "intensificari" ale vantului solar, sunt formate din cantitati imenese plasma, electroni, protoni si sunt insotite de radiatie electromagnetica.

CME-urile sunt ceva obisnuit in activitatea solara, insa de ce este aceasta speciala?
CME-ul care a invaluit planeta Mercur intr-o masa de plasma si radiatii a dezvaluit un "obiect" de marime ceva mai redusa decat planeta, care se afla in imediata vecinatate a acesteia. Obiectul a putut fi observat doar cand "valul" de materie solara a trecut peste el, fiind practic invizibil inaintea acelui moment.

Banuiesc ca este evident unde ma indrept cu acest articol, nu?
Entuziastii OZN-urilor (sau cei care cauta senzationalul in fenomene normale ale naturii, cum i-ar numi unii) au sarit ca arsi cand au vazut imaginile, sustinand ca este vorba despre o nava extraterestra imensa care a fost expusa datorita tsunami-ului de plasma care a invaluit-o.
Scepticii vor spune ca este vorba de un alt obiect / corp ceresc, si ca exista o explicatie logica pentru imaginile care le veti vedea mai jos. Din putinele mele cunostiinte din domeniu, pot sa va spun fara ezitare ca obiectul care brusc a devenit "stralucitor" nu poate fi un asteroid, meteorit sau cometa, deoarece pare sa fie static, in timp ce, corpurile mentionate anterior s-ar fi deplasat cu o viteza suficient de mare in intervalul de timp filmat incat sa poate fi observabila miscarea lor.

Oficialii NASA au venit evident cu explicatiile lor, mai mult sau mai putin credibile (ramane la latitudinea fiecaruia sa creada sau nu). Acestia au argumentat ca ceea ce s-a putut vedea pe imagini este defapt un "artefact" al prelucrarii imaginilor. Mai precis, din cauza ca cercetatorii lor au fost nevoiti sa observe emisia coronala pe durata unei zile intregi (perioada in care Mercur si-a schimba pozitia) si pentru ca a fost necesara filtrarea luminii din fundal, spot-ul luminos nu este decat planeta Mercur in pozitia in care se afla in momentul in care a fost invadata de catre plasma solara.
Explicatia mi s-a parut destul de incalcita, dar am reusit sa fac o analogie cu un fenomen des intalnit in fotografie: timpul de expunere. Daca setati timpul de expunere al aparatului foto sa fie ceva mai "lung" si miscati o sursa de lumina prin fata camerei, in fotografia rezultata ar aparea o dârã de lumina lasata in urma de sursa voastra de lumina.

Adeptii fenomenului OZN sustin ca, daca imaginile ar fi suferit ajustarile si modificarile mentionate de oficialii NASA, planeta Mercur ar fi trebuit sa apara ca doua filamente de lumina, nu ca un glob alungit.
Pana una alta fiecare crede ce vrea, insa eu m-am plictisit de explicatiile celor de la NASA, care de cele mai multe ori "invinuiesc" efectele secundare ale procesarii imaginilor pentru aparitiile ciudate prinse de catre obiectiv.
Ce ar fi sa furnizati o perioada de timp imaginile neprelucrate sa vedem si noi cum arata cu adevarat spatiul cosmic?...sa nu mai folositi procesarea imaginilor ca si scuza / explicatie.

Video-ul despre care vorbeam il puteti vedea aici (adevarul e ca si tipul care a postat acel clip video este cam prea entuziasmat):



Mai multe detalii (pentru curiosi): aici, aici si aici.

PS: Nu  m-am putut abtine :)) (via cheezburger.com):



5 comentarii:

  1. "Chestia" aia nu seamana a fi Mercur, dar nici OZN nu e. Pare mai mult un motiv bun pentru gasca "Pro OZN " sa se certe cu NASA pentru ascunderea de informatii . Adica , daca nu ma inseala pe mine prea mult memoria , parca erau in trecut alte imagini mai clare si mai conludente decat clipul asta.
    Ps. Daca printr-o situatie absurda ala a fost intradevar un OZN ... tare ciufulit cred ca o iesit din situatia aia =))

    RăspundețiȘtergere
  2. Naiba stie...daca chiar e OZN nu cred ca a iesit prea "sifonat" dupa explozia aceea, nu cred ca omuletii verzi (sau gri) ar fi stat asa aproape de soare daca n-ar fi fost siguri pe tehnologia lor.
    ALIENS!

    RăspundețiȘtergere
  3. mai vin la noi....?!?
    aduc ajutoare....?!?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da , =)) aduc ajutoare. A facut Crucea Rosie contract cu martieni... afacere buna , transport mai rapid , mai discret ca ninja :)) . Si totul cu o securitate de invidiat . Azi maine o zis ca ajunge si prin Ro :))

    RăspundețiȘtergere

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More