marți, 30 august 2011

Despre Festivalul Medieval 2011 din Sibiu

Pentru ca am fost plecat din oras in weekend, am ajuns pe ultima suta de metrii la Festivalul Medieval din Sibiu, editia 2011. Dupa cum am mai mentionat pe blog-ul personal, nu stiu cum am reusit ca in ultimii 3-4 sau poate chiar 5 ani sa ratez editiile Festivalului din Sibiu dar nici nu stau acum sa despic firul in patru.
Puteti citi o alta parere, nu mult diferita fata de a mea, plus cateva detalii despre ziua de vineri, aici.

Duminica la amiaz am revenit in oras dupa o mica excursie si am mers atã in Piata Mare pentru "a lua pulsul" Festivalului.
Din pacate, nu prea am avut ce vedea (d.p.d.v. al decorurilor) in afara de o spanzuratoare si o cãruta. Un perimetru aproape cat toata Piata Mare, delimitat de doua cercuri concentrice formate din tarabe, stabilea zona in care s-a desfasurat Festivalul...nu cred ca trebuie sa mai spun ce se gaseau la tarabe: magneti de frigider, briz-brizuri, chitibusuri, "bijuterii" si cateva standuri cu dulciuri...clasic shits. Slabut ca si amenajare, ca si decor, atmosfera destul de letargica, poate si din cauza caldurii. Tin minte ca anul trecut am vazut cateva imagini pe net in care se puteau observa 2 porti de lemn, in marime naturala presupun, amplasate la intarile in Piata Mare. Asa da decor, dar nici vorba de astfel de elemente anul acesta. Nu vreau sa spun ca tot farmecul Festivalului statea in 2 porti de lemn, dar ar fi fost o atmosfera si un feeling mai real, pentru ca oferea sentimentul de unitate, de transformare: veneai din secolul XXI, intrai pe sub arcul portii si te trezeai in Evul Mediu. In editia din 2011 am avut mai degraba impresia ca am ajuns la târg nu in Evul Mediu.
La un moment dat, pe scena a urlat un nene anuntând ca urmeaza o piesa comica de teatru; draguta initiativa sau ideea, cum vreti sa-i spuneti, pentru ca nu ai oricand sansa de a asista in Piata Mare la o piesa de teatru...dar caldura si oboseala au invins si n-am mai stat sa vedem actul teatral.
Am revenit cu forte proaspete pe la ora 22:00, pentru a asista la concertul germanilor de la Corvus Corax. Am fost foarte incantat cand am auzit ca vin nemtii astia pe la noi sa concerteze in incheierea Festivalului, dat fiind faptul ca stiam cateva piese de-ale lor, de pe vremuri. Insa, imaginea mea despre compozitia lor muzicala si piesele acestora nu a avut multe puncte comune fata de cum au sunat pe scena. Stiam ca baietii folosesc instrumente traditionale medievale, dar nu credeam ca folosesc doar cimpoaie (sau alt instrument de suflat foarte asemanator) si tobe. Din cate imi aminteam, aveau si vreo 2 vocaliste, plus o gama mult mai variata de instrumente si de melodii. Probabil au avut ceva colaboratori cu ajutorul carora au scos piesele care le stiam eu, altfel, m-am cam plictisit dupa vreo jumatate de ora de concert dominat copios de tobe si cimpoaie. Nu sunau rau, iar din cand in cand un oarecare membru al trupei folosea alt instrument decat cele predominante, dar asta se intampla doar pe pasaje scurte din piese, asa ca, d.p.d.v. muzical, mi s-au parut destul de monotoni. Insa au stiut sa faca atmosfera si sa o intretinta, s-a putut observa ca isi pun osul la contributie sa distreze lumea si chiar au incercat cateva vorbe pe romana, pronuntate perfect: "acesta este un cantec pentru bãut!" .....YEEEEEEEEEEE the crowd goes wild! Concertul nu a fost rau, dar cred m-am asteptat eu la prea mult.
Oricum, nu am stat pana la final, pentru ca aveam un pet de BR care necesita atentia noastra urgenta. Spre surprinderea mea, artificiile au lipsit cu desavarsire, fapt ce mi-a sugerat ca editia aceasta a fost ceva mai saraca in fonduri decat in trecut. Paradoxal, pentru ca nu cred ca germanii de la Corvus Corax au venit pana aici pe ochi frumosi.

Acum am realizat ca, desi nu am ratat tot Festivalul, nici nu pot spune ca am fost in fiecare zi sa vad ce si cum...poate la anul o sa se potriveasca lucrurile in asa fel incat sa pot spune ca intr-adevar am fost la Festivalul Medieval din Sibiu. Daca aveti ceva detalii despre cum au fost primele doua zile, astept sa va dati cu parerea la comentarii.

Ce pot spune ca m-a intrigat / deranjat intr-o oarecare masura a fost numarul de "argintari" prezenti la tarabe. Nu as vrea sa par rasist, nici discriminator, nici incuiat, dar cand vezi ca din 4-5 tarabe (cel putin pe o parte a perimetrului), una este cu vanzatori de etnie care vor sa-ti bage pe gat un lant ca de ancora "autentic" te cam saturi. E festival medieval sau etinco-cultural?
Poate nu as fi observat asta sau nu m-ar fi deranjat, dar anul trecut la Targul Olarilor, si eu fraier, mi-am luat o teapa cu un nenicã dinasta ce mi-a vandut o tinichea "de argint" care dupa 2 saptamani imi colorase pielea verde ;).
Si dupa, se mai mira de ce sunt vazuti cu ochi rai...demonstrati-mi contrariul, si nu o persoana, doua (pentru ca se intampla sa cunosc pe cineva de etnie care da clasa romanilor), ci macar un grup bine definit al comunitatii voastre.

Anyway, as minti daca as afirma ca Festivalul Medieval de la Sibiu a rupt gura targului...nu cred ca a fost slab, dar nici distractiv sau entuziasmant, concertele ce au mai condimentat gustul anost, presupun, altfel cu mult sub editia precedenta, din putinele imagini care le-am vazut pe net de atunci si luand in considerare si parerea altora. Poate mai mult la anul, eu tot duc speranta ca vor mai monta portile la intrare :D

2 comentarii:

  1. Si eu zic la fel:"poate mai mult la anul".Macar s-a mai intamplat ceva prin Sibiu ca dupa astea va fi monoton,vine si toamna....

    RăspundețiȘtergere
  2. Don't remind me about autumn (howls :D)...maram o sa fie "vara lunga" adica o sa fie cald si in lunile de toamna...sper :D...eu deja ma pregatesc sa astept primavara viitoare :D

    RăspundețiȘtergere

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More