Ok, sa incepem, in primul rand sa stabilim ca pretul petrolului se reglementeaza pe piata, pe bursa mai exact. Asta ce inseamna, inseamna ca (cel putin in conditii ideale) cererea si oferta influenteaza evolutia pretului, la fel ca in cazul oricarui bun de consum. Deci simplu, ca la piata de legume, multi comercianti cu cartofi, de altfel marfa perisabila, unul scade pretul, scade si urmatorul si asa mai departe pana se ajunge la un pret minim convenabil vanzatorului, intelegeti voi reversul. Ei bine asta se intampla si in cazul petrolului, numai ca, el nu este perisabil si in plus este o resursa limitata, consecintele fiind urmatoarele:
1. Pai sa incepem cu faptul ca e o resursa limitata, asta inseamna ca invariabil odata cu trecerea timpului, pe masura epuizarii zacamintelor naturale pretul va creste datorita scaderii ofertei. Simplu, nu mai prea am ce vinde, macar sa scot un ban frumos pe cat mai este.
2. Faptul ca este neperisabila lasa loc comerciantilor sa jongleze un pic cu pretul, in sensul ca au putere sa influenteze modul in care alimenteaza piata, astfel creand o lipsa “artificiala” a produsului. Adica pur si simplu pun spre vanzare o cantitate mica de petrol, iar cererea fiind mare piata reactioneaza prin cresterea pretului. Imoral, anormal o sa ziceti, da, dar asta e puterea lor atunci cand consumatorul e dependent de produsul oferit. O sa mai ziceti, ok, dar de ce piata reactioneaza astfel, eu sunt cumparatorul iar eu nu am acceptat asa ceva, ba da, ai acceptat in momentul in care ai fost la pompa si ai alimentat.
Acum ca am stabilit principiile generale, sa trecem la evenimentele actuale, din lume care influenteaza pretul aurului negru. Libia e cel mai important pion, este al 12-lea exportator mondial de petrol si tara cu cea mai mare rezerva de titei din Africa. Prima reactie ar fi, aaa numaru 12? Pai asta nu e atat de grav, ne descurcam si fara cu siguranta. Asa e, lumea s-ar descurca si fara, dar piata reactioneaza la orice eveniment, iar o veste prosta induce “temeri” in piata. Ce ar insemna aceste temeri? Se traduce prin cresterea sau scaderea pretului in functie de evolutia pe termen scurt a ofertei produsului. Ca sa dau un exemplu concret, in momentul de fata ( astazi ) incertitudinea in legatura cu deznodamantul luptei pentru putere din Libia a condus la o crestere de context a petrolului. Chiar daca in zilele trecute a scazut prin prizma faptului ca evenimentele au prins un anumit contur, cel prin care Gaddafi parea sa invinga.
Un alt factor care se spune ca a influentat pretul petrolului in ultima perioada este dezastrul din Japonia. Pentru mine a venit ca o surpriza afirmatia dat fiind faptul ca Japonia este cel mai mare importator de aur negru din lume, deci un mare consumator si “price setter” prin cerere. Motivatia primita fiind ca datorita dezastrelor atat productia industriala cat si cosumul cotidian au scazut, insa nu cred ca o scadere de moment si circumstanta a cereri reduce pretul principalei surse energetice a globului. Singura explicatie viabila pe care o gasesc e ca pentru un scurt interval datorita compasiuni mondiale catre un popor extraordinar pretul petrolului a fost scazut pentru a-i ajuta sa-si revina din soc.
In ceea ce priveste titlul eu cred ca pretul petrolului va ramane in continuare ridicat, poate nu exact la nivelul de acum, dar scaderea va fi mica si de scurta durata. Argumentul fiind acela ca evenimentele de acum au servit ca pretext pentru o marire care sa influenteze dezvoltarea resurselor alternative de energie. La prima vedere puteti spune ca asta va duce si la o scadere a pretului petrolului pe termen mediu sau lung, da, e posibil, dar in acelasi timp va veni cu o interdictie de a folosi combustibili poluanti in zonele populate, asadar nu ne va fi de folos.
Asadar, pe aceasta nota pesimista va invit la pareri :)
La pct 1 credeam ca folosesti ca argument "am de vanzare ceva ce nu prea se gaseste, deci pun cam ce pret vrea muschiu meu"...ca si cum ai avea un magazin de calculatoare la tzara, si tinerii de acolo is dependenti deee.....retele sociale (glumesc)
RăspundețiȘtergeredin ce inteleg eu, te legi de situatia de monopol, cand un vanzator profita ca are exclusivitate pe produs si astfel umfla pretul.
RăspundețiȘtergereDar nu e exact asa incazul petrolului...