duminică, 20 martie 2011

De la retele sociale la bloguri

Dupa cum vad, a prins destul de bine articolul despre facebook, care ne indemna la nesimtire. Am primit feedback pozitiv si am observat ca mai sunt cativa militanti anti retzele-sociale care au comentat - thanx guys, chiar ma simt mai bine sa stiu ca nu sunt singurul gigi contra.
Ceea ce am vrut sa spun, este ca din punctul meu de vedere, evolutia fireasca a lucrurilor legate de activitatile publice de pe net este de la retele sociale la bloggerit. Poate ma insel, poate nu am dreptate, poate sunt multi care au o parere la fel de proasta despre bloguri ca si despre retelele sociale, dar, in ceea ce ma priveste pe mine cam asa a fost...dupa abureala cu hi5, blog-ul a fost urmatorul nivel, un nivel ceva mai complex, care nu te vrajea sa dai invitatii la prieteni, sa dai comentarii la poze, sa le ceri comentarii, sa le dai five-uri, like-uri si asa mai departe, insa reuseai sa faci cam acelasi lucru care il faceai si cu profilele "specializate" (cine zice ca pe blog nu poate pune atatea poze, va anunt ca exista photo-blogs special concepute pentru a fi "umplute" cu poze).
Recunosc cu umilinta ca aveam un profil de hi5 prin clasele 11-12 de toata frumusetea, mandru mi-s fucemash. M-am chinuit sa fac albume, sa pun poze cat mai interesante, sa dau  invitatii si comentarii la prieteni, sa-i indemn sa faca acelasi lucru si ei, bla bla blaaaaa...si la ce bun? Intr-un excces de furie m-am razbunat (da stiu, razbunarea-i arma prostului) si am sters tot profilul...paaaaaa, sa ma suflati cu tot spam-ul care mi l-ati trimis.
Si totusi, inca mai am un profil pe hi5, unul pe myspace si unul pe facebook, sunt o persoana atat de populara, atat de tru, la naiba! Adevarul e ca toate profilele care le-am enumerat mai sus sunt facute la m(u)isto, facute in momentele de maxima plictiseala pe o adresa de mail pe care nu intru cu lunile. Da, da is facute la vraja...zici si tu asa ca sa te scoti, stiu ca ai 400 friends pe myspace si inca vreo 350 pe facebook.  

Nu chiar n-am, chiar sunt facute la vraja, n-o sa gasiti nici o poza cu mine pe acolo. Ca veni vorba de asa numitii "prieteni" care se tot adauga la profil, nu credeti ca-i putin cam mult spus friends? Conform retelelor sociale, un prieten / o prietena este acea persoana care, fie iti trimite invitatia de a fi prieteni, fie iti accepta invitatia ta...atat, fara sa ne fofilam (in cazul de fata lasam la o parte prietenii adevarati din real world).

Daca cineva ma intreaba pe mine, procesul de "imprietenire" prezentat mai sus denatureaza la maxim relatiile interumane (vorbeste socio-psihologul din mine)...pai sa vedem cum, prin analogie cu lumea reala in care toti suntem obligati sa traim: mergi pe strada, intr-o zona destul de populata a orasului tau (echivalent cu navigatul pe web prin profilele utilizatorilor) - vine o persoana x la tine si te abordeaza (echivalentul cu vizualizarea profilului) - persoana x te intreaba daca vreti sa fiti prieteni / prietene si tu accepti...gata, sunteti prieteni, chiar daca nu v-ati vazut pana acum niciodata, sau hai, poate odata la un chef sau ceva. Dar pentru asta sunteti prieteni, va puteti vedea fotografiile, adresa domiciliului (daca esti nebun si ti-ai completat-o), puteti sa vedeti unde ati studiat, ce mai, parca va stiti de o viata.
Tin sa precizez ca la mine pe "strada" notiunea de prieten defineste o persoana care stie mult mai mult decat  numele, preferintele muzicale, filmele si cartile preferate (toate detalii standard pentru un profil "tru") si pana una alta nu tine numai de "stiut"...calitatea de prieten se dobandeste in timp, nu printr-o simpla invitatie. Iar cine crede ca asta inseamna sa fii prieten in lumea reala sa faca bine sa se trezeasca la realitate sau mai bine sa ramana in fata la calc sa vorbeasca toata ziua pe chat cu "prietenii" lui / ei.

Deci in mare parte, un element de baza al retelelor sociale este bazat pe alterarea relatiilor dintre oameni, iar daca si in viata de zi cu zi, vedeti la fel de usor o persoana (semi?)straina, ca prieten/a, sunt sigur ca veti avea numai de castigat. N-as vrea sa sune a paranoia, dar pur si simplu chestia cu prietenia nu se face asa de la o secunda la alta. Sa nu mai vorbesc ca apar si situatiile in care actiunile care le faci asupra grupului de "prieteni"  inlocuiesc, ca si importanta, actiunile din realitate. Am patit-o, pe vremuri..."de ce m-ai scos de la top friends de pe hi5?" - pardon, scuzati? Ok, te pun la top friends si ulterior nu te mai bag in seama decat prin minunata retea sociala...ce zici? (e doar un exemplu concret, sunt sigur ca pot fi si alte scenarii).

Bineinteles ca mai este si aspectul fotografiilor, albumelor, s.a.m.d. care la fel, nu le vad rostul. Fotografiile sunt nucleul retelelor sociale si totusi, ce  motiv ai avea sa pui fotografiile tale pe net? Aaa, da stiu, ca sa ti le vada "prietenii". Prietenii aia adaugati cu galeata, cate 5-6 pe zi, dupa principiul amintit inainte. Pentru aia puneti fotografiile? Saaau ca sa te va vada cunostiintele calare pe soba de teracota, calare pe bemveu lu' vecinu' sau sprijinind zidul pe holurile scolii (in cazul fetelor), respectiv cu brandu' afara, cu pistolu cu capse care l-ati primit la 8 ani in mana sau cu ochelarii de libelula pe nas (in cazul baietilor). Oricum ati lua-o, pentru mine tot nonsensuri raman si sper ca va ateriza pe aici vreun sustinator al retelelor sociale sa-mi comenteze articolul cu niste argumente solide care sa-mi demonteze toate aceste preconceptii.

Ideea de baza este ca, lumea pune botul la toate vrajelile astea, cand defapt in spatele aparentelor se ascunde altceva. Chiar credeti ca cei care au facut retelele sociale va aloca spatiu pe server asa gratuit? Va ofera tot felul de "bomboane" pe gratis, aplicatii interactive, jocuri, bla bla bla, dar ei de unde isi fac rost de bani pentru a intretine serverele? Dar bani de pita de unde isi fac rost? Pai, dragii mosului, informatiile care le introduceti voi pe profil impreuna cu adresa de mail sunt facute pachet si trimise mai departe, companiilor de publicitate si nu numai, in schimbul unei sume frumusele de bani. 
Bine, veti zice, cu ce ma afecteaza pe mine ca stie nush ce organizatie guvernamentala despre mancarea mea preferata. Pai nu te afecteaza, dar bagi bani in buzunar la altu', oferindu-i pe tava informatiile tale, care sunt o mina de aur pentru el (proprietarul retelei sociale) si "materia prima" pentru organizatiile infometate dupa informatii, statistici, marketing, etc, etc etc.

Cred ca ar trebui sa ma opresc aici oricum am plictisit cam mult auditoriul si ma ia de guler Marshal ca alung cititorii cu romane dinastea...cred ca mi-ati inteles punctul de vedere...si chiar sper, daca aveti argumente pro sau contra sa lasati un comment, poate putem de o dezbatere, poate chiar un sondaj, cine stie!

PS: Super-disclaimer: nu toata lumea intra in aceeiasi oala, atata timp cat nu uitati de viata sociala reala, articolul acesta nu ar trebui sa va afecteze...nu generalizez, insa spun cum imi par a fi majoritatea utilizatorilor...nevertheless social-networks suck!

PS 2: Daca mai aveti rabdare, un clip interesant primit pe mess, referitor la "culisele" facebook-ului:

'

26 de comentarii:

  1. 1. bah ok, carnat, carnat da garnitura cand o pui?
    2. lasand gluma la o parte, i cam sarat carnatu asta al tau ..
    3. acuma serios, termenu de "friends" nu e optional, deci nu poti invinovati utilizatori de retele sociale pentru el. Ar putea la fel de bine sa ii spuna contacts, si sunt sigur ca nimeni nu ar avea o problema. E adevarat ca numai nebunii (cocalarii) isi pun toate informatiile (oricum nu sunt multe) pe retelele sociale.. dar asta nu inseamna majoritatea. Una peste alta cred ca profilul fiecaruia este o imagine a ceea ce este defapt, daca nu iti place sa ai multi "prieteni" nu ii ai, daca nu iti place sa iti pui informatiile personale nu le pui, nimeni nu e obligat sa faca nimic. Revolta ta cred ca vine din faptul ca multi sunt prea naivi si nu stiu in ce se baga atunci cand isi fac profilul, dar din greseli se invata.. ai rabdare cu fiecare ;)
    4. La asa postare, asa comment, long live the sausage

    RăspundețiȘtergere
  2. sausage fest =))

    Nu-i revolta e doar constatare...si da, e alimentata de naivitatea lor;
    Chiar ma gandeam sa precizez ca puteau sa fie numite contacts, dar cred ca a fost folosita denumirea de friends sa fie mai catchy...si multi pun botu, si vad in persoanele de contact, friends, ca asa scrie pe facebuc!

    RăspundețiȘtergere
  3. termenul de prieten nu are neaparat o definitie fixa, cei care spun ca toate contactele le sunt prieteni pana la urma isi formeaza un grup de best friends, si best best firends, si pe urma bestest best friend, etc in timp ce "aia mai batrani" au prieteni si cunostinte, e vorba doar de termeni nu de continut

    RăspundețiȘtergere
  4. vezi ca ti-am raspuns pe mess =))

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu am dat reply pe hi5-u tau :D

    RăspundețiȘtergere
  6. seriously unplug your computer now!

    RăspundețiȘtergere
  7. "Lunch" nuclear strikes to trigger Armmageddon

    RăspundețiȘtergere
  8. mah, faci lumea sa aiba parere proasta despre mine =))

    RăspundețiȘtergere
  9. in a good way ma, adica servesti un carnat dinasta, si nu iti mai trebe "sa mananci" nimic 2 zile :-"

    RăspundețiȘtergere
  10. no comment! :| vezi ca iar ne sar in cap anonimii ca ne dam comentarii singuri...

    RăspundețiȘtergere
  11. ba vlad puteai sa ne zici ca ti place feisbuc si mai pe scurt :))))))))) >:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Apai cred ca toata lumea ti-a inteles frustrarea ta in ceea ce priveste "social networks" inca din primul post ,la care nu am dat comment dar amu o sa o fac... Am cont Facebook, am poze cu mine, am introdus datele mele personale, am prieteni si aici ma refer doar la oameni pe care ii cunosc si in viata reala, am si status si ca sa vezi, zice si cu cine sunt maritata si cand avem aniversarea, asa ceva... iti par un om care are nevoie de atentia din partea unor straini? Ti se pare cumva ca traiesc doar in lumea virtuala?? Poate sunt utilizatori cu 500 de prieteni, oameni pe care nu ii cunoaste dar ii place sa ii vada acolo in lista ca ii face sa se simta mai importanti, cu mai multa viata sociala, nu zic nu... dar incearca sa nu mai generalizezi... Si faptul ca ai profil pe Facebuc, si din cate am vazut ai si prieteni si ai si o poza tagg-uita cu tine, ai avut si status pus si ai facut si reclama pe blog acolo.... asta te face diferit fata de restul? Sunt curioasa cum poti face misto de o retea de asta doar prin faptul ca ti-ai facut cont....

    RăspundețiȘtergere
  13. Giizz ui cine apara facebucu :)) Pai io tocmai cu utilizatorii care se simt importanti pe facebuc aveam treaba, am uitat sa spun ca sunt si exceptii nu toti is la fel, da mi-e chiar lene sa scriu de fiecare data "exista si exceptii", "nu generalizez ca nu-i bine" bla bla bla, credeam ca se subintelege :)

    RăspundețiȘtergere
  14. ba, pe mine facebook m o ajutat sa tin legatura cu niste oameni cu care n am mai vb de ceva vreme, chiar daca dau numa un comment sau un like sau ceva. nu i ca hai faiv (inca) plin de cocalari cretini.

    RăspundețiȘtergere
  15. Prin Germania Facebook e un fel de Messenger dat fiind faptul ca are chat. Singura diferenta e ca nu trebuie sa iti downloadezi vreo aplicatie pt asta, il poti accesa de oriunde si poti da de majoritatea persoanelor pe care le cunosti in caz ca ai nevoie de asta. Plus ca se pot face grupuri ceea ce e foarte util daca trebuie sa transmiti info persoanelor si nu ai chef sa iti faci cont pe yahoo, msn, icq, skype si ce alte chestii mai exista. Pt asta: GO FACEBOOK! ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. Pai oricum ca sa iti faci cont pe facebuc iti trebuie o adresa de mail, deci tot ai alta modalitate de comunicare, implicit, cand iti faci contul.
    Si ca tot veni vorba de mail, poti sa tii legatura cu "niste oameni" prin minunata casuta postala electronica si nu te mai streseaza nimeni sa le dai add, comment, like, tag, etc! Ca doar e mail :D
    Facebuc defenders, you'll never catch me!

    RăspundețiȘtergere
  17. bah gigi contra, e vorba de instant message, de ce nu trimiti normal mail infidelule, de ce electronic mail =; ca si asta e o metoda de a comunica

    RăspundețiȘtergere
  18. Pt ca normal mail dureaza prea mult :))

    RăspundețiȘtergere
  19. pentru majoritatea si electronic mail dureaza prea mult ca sa poarte o conversatie, deci baga alt argument ca asta nu tine

    RăspundețiȘtergere
  20. Aaa, stai ca acuma am inteles ce zici..tu te refereai la chat...oricum si mailu are chat deci tot pe acolo ii, cred :D

    RăspundețiȘtergere
  21. DA BA`, DA MAILU N-ARE FARMVILLE, DA? :)))))))))

    RăspundețiȘtergere
  22. ohhh da, asta o durut!! da, recunosc...farmville delivers the win!! Zoinks!

    RăspundețiȘtergere

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More