sâmbătă, 19 martie 2011

Inglorious Basterds sau cel mai bun film despre WW 2

...cer scuze pentru carnatul de titlu, dar am vrut sa fie cat mai sugestiv posibil.

Si pentru ca am inceput acest articol "ca la carte", cu puncte de suspensie, am sa continui in acelasi mod, poate iese ceva original. S-ar putea sa par un cineifl convins, un devorator de filme, dar nu cred ca aceasta ar fi o observatie complet adevarata. Recunosc ca in ultima vreme am vizionat fel de fel de filme, din dorinta de a gasi unul care sa ma bantuie / obsedeze / incante multa vreme de acum incolo (gen Inception sau Shutter Island - nu, nu sunt un fan al lui Leo DiCaprio, hell no!). Paranteza explicativa pentru paranteza de dinainte: pe langa oportunitatrea de a face reclama ascunsa blogului personal in mod repetat, n-as vrea sa postez acelasi lucru de doua ori, in doua locuri diferite - am inchis paranteza explicativa. Aaa, si sa nu uit, tin sa urez in mod expres, welcome celor care au urmat linkul de pe Autumn Howls aici (stiam eu ca nu va puteti abtine sa vedeti un articol mai amplu despre film - colegii de echipa: termina bah cu atatea linkuri si laude despre vechitura aia de bloaga intunecata...faci reclama ascunsa fara pic de jena aici, ne furi traficu si cititorii!! Nu mai lungi vorba si da-i cu prezentarea).



Ok, ok gata cu gluma. Referitor la "Inglorious Basterds", filmul regizat de Quentin Tarantino m-a captivat din primele 10 secunde ale sale si m-a tinut cu gura cascata pana la final. Poate este exagerata asocierea din titlu, "cel mai bun film despre Al 2-lea Razboi Mondial (da, de acolo vine WW 2, nu de la Volkswagen 2, aia s-ar fi notat eventual VW 2). Evident cand ne gandim la filme care au ca tematica Al 2-lea Razboi Mondial, primul care ne trece prin minte este Saving Private Ryan - superb filmul, nu am ce zice, insa monoton, in comparatie cu Inglorious Basterds.
"Ticalosii fara glorie" (traducerea adaptata in romana pentru "Inglorious Basterds") are ca si tematica principala, actiunile unui pluton format din 8 soldati americani, toti evrei, in spatele liniilor inamice, prin Franta ocupata de nazisti. Daca va asteptati la un scenariu clasic de film de razboi, ei bine, puteti sa asteptati in continuare, deoarece maestrul Tarantino reuseste sa combine mai multe stiluri cinematografice intr-unul singur.

Se iau 5-6 linguri cu scene de umor, invelite cu ceva mai multe scene de omor, suspans cat incape in oala, 2-3 linguri de actiune, se agita amestecul cu cateva rasturnari de situatie si se condimenteaza cu foarte foarte putine momente dramatice, doar pentru a da gust. Ce rezulta? Un film care, in mod ciudat, desi are parte de multa violenta (nu cred ca au trecut 7-8 minute din film fara ca cineva sa se impuste), este usor de digerat si culmea, extrem de placut de urmarit, chiar si pentru cei mai "sensibili" - oh sange, cred ca o sa lesin...poc!

Tarantino a avut geniala idee, de a prezenta filmul in 5 parti distincte, precis delimitate, fiecare dezvoltand putin cate putin, actiunea filmului, dar unele dintre ele prezentand la randul lor, un fir narativ propriu. Toate elementele principale ale peliculei precum si ce dezvoltate in  firele narative secundare se intalnesc subit pe finalul filmului, unde, regizorul a mai introdus o supradoza de suspans si a avut curajul de a modifica (putin) cursul istoriei.
Desi poate v-ati gandit ca delimitarea stricta, in 5 parti a filmului ar putea fragmenta desfasurarea actiunii, acest inconvenient este mascat cu stil, prin fluiditatea si dinamica scenelor, pelicula progresand constant, fara a pierde timpul cu faze nesemnificative. Detaliile si evenimentele (secundare) dezvoltate in paralel, dealungul celor 5 parti,  nu folosesc pe post de umplutura, ci largesc orizontul privitorului, pentru a vedea o imagine mai de ansamblu a ceea ce se intampla in actiunea principala. Prima parte in special, ofera un "background" solid a intregului film, pentru a intelege de ce, cum si cand s-a intamplat. Detalii amanuntite privind desfasurarea actiunii nu am de gand sa dau, va mai spun doar ca Inglorious Basterds este un film care trebuie vazut, data fiind si combinatia de stiluri, este greu de crezut ca nu o sa va placa - daaaaaaar, nu garantez nimic, poate va plac basmele gen heri putzã(r) sau amurg (vine vampirelu si va musca, buhuhuhuhu!).

Umbla vorba prin sat ca maram domn' Tarantino ar fi fost criticat pentru modul in care i-a ilustrat pe evrei: persoane care ucid cu sange rece, fara ezitare, unii dintre ei chiar cu tenta malefica. Cine a blamat regizorul pentru acest fapt, tind sa cred ca a uitat doua lucruri esentiale: unu la mana, filmul probabil incerca sa trimita un mesaj (privind prin spectrul vremurilor respective) si doi la mana, dupa cum bine stiti, nazistii au comis destul de multe orori impotriva evreilor - nu cred acestia din urma si-ar fi luat o galeata de popcorn si s-ar fi uitat cum acolitii lui hitler le decimeaza populatia, daca ar fi avut mijloacele sa riposteze, nu? Ei bine, in film, fiind soldati americani trimisi in spatele liniilor inamice, normal ca au cu ce riposta si normal ca au sete de razbunare, cine n-ar avea?

Am luat-o pe maidan cu politica si problemele etnice, concluzia este simpla: savurati fiecare minut din Inglorious Basterds, va sunteti datori cu placerea de a viziona acest film.

Poster from: boncafe.ro

Piii-haaa, critic cinematografic te faci ma...bine ca n-ai mai pus vreun link la bloaga ta sau mai stiu eu ce faci tu reclame...ui, ai uitat sa pui traileru, cum se poate asa ceva? Las ca te salvez eu de data asta:


6 comentarii:

  1. hah, nice one dude :D si mie mi-a placut :D

    RăspundețiȘtergere
  2. "dar nu cred ar aceasta ar fi o observatie complet adevarata. " arrrrrrgh piratule, ia uite ce typos faci :-w

    RăspundețiȘtergere
  3. na bine ma uita-te ce ora era...vedeam prin ceatza literele :)) :-"
    M-am scos?

    RăspundețiȘtergere
  4. NUma acuma miam dat seama dc miai zis pirat...arrrrrrr!! =))

    RăspundețiȘtergere
  5. "-Each and every man under my command owes me one hundred Nazi scalps. ..... And I want my scalps!!"
    Genial filmul! Unul dintre cele mai bune dupa parerea mea... te acapareaza inca de la primele imagini pana la sfarsit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat am putut rade la faza aia...imi vreau scalpurile!!! Sa nu carecumva sa nu le strangeti =))

    RăspundețiȘtergere

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More