luni, 14 martie 2011

Intrebarile cele mai simple – Part I: Originea Omului

V-ati intrebat vreodata despre originile omului? Cum a aparut pe planeta asta? Ei bine, multora dintre noi aceste intrebari ni se par fara sens si inutile in contextul in care fie nu au timp sau pur si simplu aceste chestiuni nu sunt de interes, ”lucruri cu care nu merita sa iti bati capul”. E adevarat ca e greu sa te gandesti la asemenea lucru cand griji precum saracia iti macina fiecare zi. Sau daca ai griji care nu pot fi ignorate precum :cati prieteni ai pe hi5(*insert social network here*), ce culoare ai unghiile,cat de bine iti arata tricepsii lucrati la sala cu golanii tai… Stiti voi ce zic nu?

Personal, cred ca este un subiect foarte interesant si de o importanta majora pentru noi oamenii. Originea noastra pe aceasta planeta ne poate ajuta sa gasim raspunsul la alte intrebari care de mult timp sunt fara raspuns, cum ar fi “cine suntem?” si “care este scopul nostru?”. Lansate pentru prima data de vechii filozofi greci, ele au ramas inca fara raspuns.Dar vom vorbi despre asta alta data. Acum discutam originile omului.

Exista mai multe variante ale acestui eveniment. Cele mai cunoscute si larg acceptate sunt cea creationista(am fost creati de Dumnezeu) si cea evolutionista(am evoluat din primate venita de la nenea Darwin). Nu cred ca are rost sa le prezint pe fiecare in parte deoarece sunt sigur ca stiti despre ce vorbesc(in caz ca nu stiti dati o fuga aici si aici). Aceste doua teorii (spun “teorii” pentru ca nici una nu a putut fi demonstrata in totalitate si complet) au provocat multe neintelegeri intre membrii bisericii si oamenii de stiinta. Oricum Biserica are o istorie de relatii bune cu oamenii de stiinta (intrebati-l pe Galileo Galilei).

Teoria creationista a mai pierdut din teren in fata ultimelor descoperiri arheologice dar nu si-a pierdut cu tot sustinatorii. Bun,acum sa aratam cu degetul ca copii in curtea scolii la defectele ei si sa radem.


Conform acestei teorii primii oameni au fost Adam si Eva,parintii tuturor oamenilor. In Biblie ni se descrie cum acestia au fost dati afara din Rai(loc neidentificat inca dar la care Adam si Eva puteau ajunge) de catre Dumnezeu si au fost trimisi pe pamant ca si pedeapsa.Motivul: gustarea fructelor din Copacul Cunoasterii Binelui si Raului (“In ziua in care veti manca din el vi se vor deschide ochii si veti fi ca niste Dumnezei, cunoscand binele si raul” (Facerea 3, 5) ). Bun. Tema de casa,notati-va intrebarea si raspundeti la ea in sectiunea de comentarii de mai jos sau pe mail => Intrebare:de ce ar vrea Dumnezeu sa nu ni se deschida ochii si sa fim si noi ca niste Dumnezei?Adica ce ar fi rau in asta?
Dupa exilul celor doi se pare ca au avut doi fii, Cain si Abel. In urma invidiei lui Cain, i-a facut felul lui Abel. Ca urmare el a fost izgonit(Şi s-a dus Cain de la faţa lui Dumnezeu şi a locuit în ţinutul Nod, la răsărit de Eden.).
Acum devine interesant, se pare ca acolo Cain a intalnit o femeie(După aceea a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh.). OMG OMG! Daca Abel si Cain au fost singurii descendenti a lui Adam si Eva, cine era domnisoara cu care flirta Cain?Mai erau si alti oameni pe pamant?Nu v-au invatat asta la ora de religie nu?:D

Acum o sa incercam sa gasim punctele slabe ale teoriei evolutioniste. Conform acestei teorii,oamenii au evoluat din maimute de-a lungul a catorva etape evolutionare. Stiti cu totii imaginea aceea in care sunt prezentate diferite etape ale evolutiei omului (da,aia unde sub fiecare etapa scrie ceva cu „homo”).
Ei bine si aici sunt cateva lipsuri. Se pare ca unele verigi din acest lant al evolutiei lipsesc si inca nu au fost gasite.De aceea multe din teoriile afirmate se bazeaza pe generalizare si presupuneri. Aceasta veriga lipsa care sa faca legatura irefutabila (funny word) intre omul modern si „stramosii lui primate” inca lipseste. Ceea ce a fost gasit „pare” si „s-ar putea” si „ar fi posibil” nu reprezinta o dovada clara. La fel de bine as putea sa spun ca oamenii se trag din pisici.De ce?”Ar fi posibil ca in urma unor mutatii genetice si a schimbarii mediului de viata,pisicile sa fi evoluat in oameni pentru ca pare ca si ele au doi ochi, doua urechii si patru membre.”


Astea ar fi teoriile legate de provenienta omului acceptate in ziua de astazi, practic neavand alte explicatii oficiale care sa le dispute.Probabil ati observat ca am ingrosat „explicatii oficiale”. Ce inseamna ele? Explicatii venite din partea oficialilor, mai ales reprezentanti ai statului. De parca asta ar fi o garantie a originalitatii si autenticitatii lor.Dar alta data despre asta.

Trecem la teoria neoficiala. Aici intram in teritoriul misticului,a conspiratiilor si a luarii in deradere a celor care le sustin, cand de fapt, nici cele „oficiale” nu au vreo calitate aparte. Singura lor calitate este ca sunt „oficiale”(=cuvant puternic care are atributia de a da caracter de adevar oricarei afirmatii). It’s official!

”Fucking aliens dude!Where’s my joint?”


Extraterestrii. Pac! Am spus-o. Am zis cuvantul magic. Pare o blasfemie cutremuratoare sa zicem ca viata pe Pamant are origini extraterestre. Dar de ce ar fi teoria asta mai „trasa de par” decat altele?Aici e mult de discutat si de dezbatut dar va promit ca intr-un viitor post(curand) o sa vorbim despre problema asta mai pe larg. Afirmatia cu extraterestrii care au adus viata pe Pamant este poate e cea mai ridiculizata dintre toate.Si teoria relativitatii lui Einstein a fost ridiculizata.
Argumentul: nu exista extraterestrii. Cat de egoisti si plini de sine sa fim ca sa afirmam ca suntem sigura forma („inteligenta”) de viata din Univers? Va invit cu drag sa cititi postul lui Vlad legat de marimea Universului ca sa vedeti de fapt cat de mici suntem. Te face sa vezi altcumva lucrurile.

Tot ce am enuntat mai sus este spus ca o parere personala si nu trebuie luat ca un adevar. Nu vreau sa va conving de ceva.Vreau doar sa va arat ca exista si alternative. Realitatea este prea complexa pentru a fi explicata in cateva cuvinte.

Critici, contra-argumente, cuvinte aruncate random in sectiunea de comentarii sau pe mail. Nu uitati de tema de casa.

Ramaneti aproape (adica lipiti de ecrane)!

Surse foto:
foto 1: http://www.go4fit.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/08/d13156291-216x300.jpg
foto 2: http://www.crystalinks.com/adameve.jpg
foto 3: http://www.crimetv.ro/wp-content/uploads/2010/09/cain-si-abel.jpg
foto 4: http://images.memegenerator.net/stoned-baby/File/227761/stoned-baby.jpg
foto 5: http://designsbymike.info/images2/internetjunkie1.jpg

10 comentarii:

  1. maestre Garret jos palaria, cu un asa debut numai lucruri bune pot veni, ai ridicat stacheta pe micutul nostru blog! :D LA MAI MARE, cel putin eu abea astept urmatoarele episoade..
    Daaa domnu profesor.. ne-ati dat tema de casa serioasa... trebe gandita :D (o sa revin cu rezolvarea)

    RăspundețiȘtergere
  2. Stai sa-mi revin din "orgasmul lecturii" si sa comentez....ah ah ah ah ahhhhhhhhhhhhh yeahhhh!!!!

    Deci in primul rand felicitari pentru post si pentru tema abordata. M-am gandit si eu mai demult sa scriu despre asta pe "Autumn" dar m-am gandit ca no sa prinda la public...aici e locul mai public si merge mult mai bine subiectul!

    2nd of all...sunt adeptul teoriei evolutioniste 10000%%. Am auzit si povestile cum ca ar fi totusi prea mare discrepanta dintre primate si oameni desi, alta poveste spunea ca diferenta intre ADN-ul uman si ADN-ul unui cimpanzeu este de doar 2%.
    Ar mai fi o teorie cum ca, saltul evolutiv al omului se datoreaza interventiei la nivel genetic asupra oamenilor / umanoizilor primitivi...altfel spus cineva ne-a dat un impuls prin ADN modificat ca sa ne ridicam in 2 picioare si sa mai renuntam la par, ca sa ne creasca creierul si asa mai departe...
    Desi pare fantezist, daca este adevarata ideea cu "ingineria genetica" sunt foarte sigur ca fiintele care au intervenit la nivelul ADN-ului nostru sunt extraterestrii, nicidecum creatia divina...total BULLCRAP!!
    Deci, ori urmeaza ca verigile lipsa din evolutia umana sa fie descoperite, ori verigile lipsa nu vor fi descoperite pentru ca acestea reprezinta interventia extraterestrilor asupra oamenilor primitivi...this is so exciting, really!

    RăspundețiȘtergere
  3. PS: Raspuns la tema de casa: cik in biblie scrie "crede si nu cerceta"...napai sa mor io daca aia nu-i indemn la gandire ingusta si limitata, nimic nu mai e. Cei care au scris biblia, pe langa faptul ca au realizat o carte de fictiune extrem de bine "mascata", au bagat acolo si fraza ca dumnezeu nu ar vrea sa deschidem ochii pentru ca astfel ne-am da seama de neexistenta acestuia, altfel spus, acel indemn al divinitatii este un mecanism de autoaparare a sa, pentru a-si asigura existenta in gandirea noastra colectiva!

    Inca odata ma inchin in fata postului si in fata temei abordate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc dragi colegi!Vlad ai 10 pe ziua de azi.Astept si alte pareri,comentarii,critici:D

    RăspundețiȘtergere
  5. PS: Da multzam ptr nota maestre...si pentru reclama la articol :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte misto spus! O sa incep cu un motto dragut care imi place mult : "Nu iti voi ataca nici doctrinele nici crezul dacă ele imi acorda libertate. Daca insa considera ca gandurile sunt un pericol, daca sugereaza ca scepticismul e o crima, atunci cu siguranta le voi ataca, fiindca inrobesc mintile oamenilor."- Robert Green Ingersoll. Daca D-zeu e atat de bun si milostiv de ce i-a izgonit pe Adam si Eva din rai? De ce nu ia iertat asa cum scrie in biblie... ca trebuie sa fii bun, sa ierti sa iti iubesti atat aproapele cat si dusmanii (nu am citit biblia, nu intentionez sa o fac vreodata dar au mai fost si ore de religie la care nu am dormit, sau chiulit). Apoi faptul ca ne tragem din maimuta e relativ... de ce? Doar pentru ca avem trasaturi comune? De ce nu din sobolani? Sunt mult mai inteligenti decat maimutele. Sau de ce nu din pisici cum ai zis tu...
    Sunt o gramada de intrebari despre evolutia umana care nu au raspunsuri. Daca intrebi un preot iti va spune ca esti creatia lui D-zeu, dupa chipul si asemanarea sa... asta il face pe om sa fie un mic dumnezeu... arata ca si El (raspuns la intrebare) din punct de vedere stiintific totul poneste de la ADN. De un singur lucru sunt convinsa... D-zeu e barbat... ca daca era femeie nasteau barbatii si aveau pms-uri :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Asaaaaa... ca tot am zis ca revin cu un raspuns. Prea merg lucrurile intr-o singura directie aici... filosofilor! Desi nu-s o persoana religioasa, vreau sa fiu gigi contra de data asta (sau de fiecare data) sa ma fac frate cu dra... dumnezeu. Si eu daca as crea ceva mi-as dori sa fie niste sclavi, nu sa aiba puterea de a decide daca vor sau nu sa fie. Unul din motive e "cunoasterea e putere" si prin cunoasterea binelui si a raului putem pune la indoila intentiile lui cu noi, altfel spus poate ii gasim o slabiciune. Asta e ultimu lucru care-l vrei atunci cand esti creator, sa ai o salbiciune.. si faptul ca nu stii ceva nu e o limitare a libertatii, doar atunci cand cineva ia o decizie pentru tine pentru ca nu stii ceva libertatea ta e limitata.

    RăspundețiȘtergere
  8. ba cavalerilor nu "cadeati"(ulterior pentru guta gramaticianu e cu ghilimea poate prinzi ceva.) in capcana laudelor personale:) ... oricum bun post:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Bun argumentul tau Alex.10 clar!Asa da teme de casa cavalerilor!
    Aparent Dumnezeu ne-a creat din iubire nu din dorinta de a avea sclavi sau supusi.Inainte de a gusta din fructele din Copacul Cunoasterii Binelui si Raului,oamenii nu puteau face o alegere bazata pe decizia lor proprie si a judecatii lor asupra binelui si raului.Citez un clasic in viata "si faptul ca nu stii ceva nu e o limitare a libertatii, doar atunci cand cineva ia o decizie pentru tine pentru ca nu stii ceva libertatea ta e limitata." :D
    Bazandu-ne pe ideea de liber arbitru, chiar Dumnezeu ar fi trebuit sa ii creeze pe oameni direct avand cunostiinte asupra binelui sau raului, sau macar sa ii intrebe daca vor sa stie asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu "cadem", am fost doar surprinsi de calitatea post-ului iar tematica abordata ne-a surprins si pare a fi indrazneata...deci nu-s laude puse la vraja is laude meritate

    RăspundețiȘtergere

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More