miercuri, 16 martie 2011

O vedere din Dubai

Daca tot sunt atat de aproape de aceasta cultura ma gandeam sa impart cu voi cateva detalii despre viata cotidiana de aici.
Stiam de acasa ca in momentul in care o sa ies din aeroport nu am sa dau cu ochii de blocuri cu 4 etaje si cladiri comuniste dar nu m-am gandit ca uitandu-ma in jur cuvintele mi se vor bloca in gat, capul mi se va goli de ganduri...tot ce puteam face era sa ma minunez cat de mare este totul.
Drumul cu taxiul pana "acasa" pentru mine a fost o aventura, am stat cu fata lipita de geam incercand sa focusez pe o cladire dar nu ma puteam hotara pe care. Soferul conducea cu 120 de km/h (limita legala) pe o autostrada cu aprox 20 de benzi, 10 pe un sens si 10 pe celalalt.


Foto: Marina Walk, Dubai

Oamenii aici sunt extrem de primitori, respectuosi, tot timpul afiseaza un zambet pe fata, oriunde ai merge: metrou, baruri, magazine, mereu sunt acolo oferindu-ti detalii despre rute, produse sau mai stiu eu ce. La inceput mi se pareau agasanti intr-un fel, probabil pentru ca acasa eram obisnuita cu fete acre in magazine sau in mijloace de transport. Din cauza ca este o tara (emirat) cu multi investitori externi, populatia arabilor in Dubai este doar de 20%, urmati de indieni, europeni, asiatici si africani. Te gandesti ca ar trebui sa fie putina harababura sau macar agitatie cu asa o tocana de natii, dar faptul ca fiecare locuitor traieste dupa legile si principiile lui face ca totul sa functioneze cat se poate de normal.

Fiind un oras atat de mare cel mai rapid si ieftin mod de a circula/calatorii in diferite destinatii este cu metroul. Metroul este de suprafata, tehnologizat cu totul, "pana in dinti", nu are nevoie de conductor, circula din 7 in 7 minute cu o viteza medie de 80 km/h. Este dotat cu aer conditionat ( ca de, e martie si deja sunt 33-35 de grade in timpul zilei), un compartiment special pentru cei care sunt dispusi sa plateasca aproape dublu pentru niste scaune mai confortabile numit Gold Class, si un compartiment doar pentru femei si copii.


Foto: Dubai International Finance Center

Despre mancare, cu totii stim ca musulmanii nu consuma carne de porc, dar aceasta nu este inexistenta in magazine, o gasesti dar la preturi enorme fata de celalalte soiuri de carneturi. Au o groaza de restaurante si fast-food-uri, dar majoritatea arabilor au o slabiciune pentru produsele celor de la KFC. Alimentele ca si pret sunt aproape la fel cu cele din Romania, unele sunt mai ieftine chiar daca salariile aici sunt cu muuuuult mai mari decat acasa. Ca si idee moneda lor nationala se numeste Dirham (aed) iar un euro echivaleaza cu 5,2 aed.
Aaaaaaa.... ALCOOL....religia musulmana interzicerea consumarii de bauturi alcoolice motiv pentru care , daca doresti sa cumperi alcool "pentru acasa" ai nevoie de o licenta speciala pentru alcool pe baza careia poti cumpara lunar alcool cu echivalentul a 10 % din salar. Dar daca doresti sa iesi la o bere in oras o poti face mergand la barurile din jurul hotelurilor, unde nu ai nevoie de licenta dar pretul unei bere este de 7-8 euro. Apropo de alcool, daca te urci beat bine in taxi sa mergi acasa cel mai probabil o sa te trezesti la sectia de politie, unde amenzile nu sunt mici... pentru simplul motiv ca ai mers beat in public/ pe strada.
Sa fi femeie in Dubai este mai usor decat in oricare alt emirat dar tot ar avea de suferit farfuzele si pitipoancele de acasa deoarece decenta din punct de vedere vestimentar difera fata de cel de acasa... pe cand acasa imi permiteam sa ies cu decoltee aici treaba sta altfel... aici sa ai o esarfa pe umeri este un must. Ca si paranteza la intrarea in mall-uri langa semnele cu no pets, no smoking, apare si unu cu o tanti in fusta scurta si maieu cu un NO mare in fata. Ca si femeie din start ai parte de alta tratatie, in primul rand salarii mai mici decat  barbatii, apoi vine vorba de cealalta "tratatie", mai putin placuta, care inca se mai aplica in familiile de arabi: am un specimen la 2 apartamente distanta care probabil din lipsa unui vocabular mai complex isi impune respectul sau isi arata frustrarea cu pumnii si picioarele. Va intrebati poate cate neveste are voie un arab sa "detina", eh... atatea cate vrea el cu conditia sa dovedeasca ca le poate intretine, dar maxim 7 :) Araboaicele poarta mereu o rochie neagra numita burqa, unele cu fata acoperita si manusi, altele doar cu capul acoperit, din cat am inteles vestimentatia lor tine mai mult de traditie decat de religie.
Poate ati crezut ca era sclaviei a apus de ceva vreme, insa aici este in floare, este cumva un trend sau ai o tanti filipineza (sa nu o numesc sclava ca nu e frumos) care merge in urma lor carandu-le copii sau bagajele. Bineinteles ca am vazut si familii de romani care au o astfel de tanti, ca doar asa era si acasa.



Din punct de vedere turistic Dubaiul este un loc minunat plin de destinatii turistice. Pe langa cladirile imense cu forme ciudate care iti iau ochii, au beach walk-uri dotate cu buticuri si restaurante care iti ofera privelisti superbe, poti merge la plaja , in safariuri prin desert, sky diving, scuba diving, o sumedenie de activitati. Iar pentru iubitorii de animalute la 150 de km de Dubai este o enorma gradina zoologica.
Ar fi mai multe de spus dar consider ca m-am lungit destul , sper ca nu am reusit sa va plictisesc (prima oara cand scriu pe un blog). Pentru ca nu am folost materiale ajutatoare, puteti cu siguranta gasi mai multe detalii pe site-uri specializate pe domeniul turistic, aceasta este intr-un fel o relatare a vietii mele de zi cu zi aici...de printre straini,  de la 35 de grade (si e doar luna martie... asta ca sa ii fac in ciuda la Vladi) la 8 ore de zburat cu avionu cu un dor imens de casa si prieteni... va salut :)


Catzy


Tin sa multumesc in numele intregii echipe, comentatoarei nr. 1 pentru materialul trimis de la fata locului, direct pe "adresa" redactiei...asadar, multumiiiiiiiim >:) .  

7 comentarii:

  1. multumim, multumim, interesant, nu stiu cat de mult i-ai facut in ciuda lu Vlad cu temperatura de 35 de grade, avand in vedere ca nici in Romania nu e atat de rece in zilele astea.. dar pot spune ca eu te invidiez de aici din europa de nord!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mio facut in ciuda nu neaparat dpdv al temperaturii, ci dpdv al locatiei...stii tu...desert, mare curata, plaje aurii, apa azurie / turcoaz, palmieri, soare aproape tot timpul...pffff =p~

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim de articol.Foarte interesant.Mai asteptam

    RăspundețiȘtergere
  4. Arabii sunt stricti cand vine vorba de imbracamintea femeilor, dar se pare ca doar atunci cand sunt la ei in tara... In Munchen era plin de "domnisoare" in fustite mini, dar cu ditamai salul in casurat in jurul capului

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai da, la ei in tara mi se pare ca prin lege le este interzis sa umble "dezbracate" cum zic ei...de parca daca nu esti blindata de sus pana jos cu haine esti dezbracata; in orice caz, in afara tarilor arabe (unde dupa cum am spus, sunt obligate prin lege sa se imbrace asa) nu prea cred ca musulmanele adopta strict doar tinuta respectiva...doar cele disperate de traditie si de religia lor :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu neaparat, aici, in dk, unde sunt destul de multi, sunt si uni care sunt stricti, si uni mai "liberali". Depinde de familie daca accepta sau nu.. cred ca legat si de numarul de ani petrecut in vest

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai aici va zic sincer araboiaca in fusta mini nu cred ca o sa vad curand... am vazut ce0i drept cu burqa peste si cu blugi fooooarte stramti sub... si araboaicele de aici c-am adopta srict tinuta respectiva... cred si eu ca o data iesite din tara de langa familie sar in extrema cealalta.... hai sa fim seriosi... asta e ca copilu la care nu i se da voie sa iasa afara sa se joace, cand creste putin fuge de acasa...

    RăspundețiȘtergere

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More