joi, 4 august 2011

Cum a fost la OST Mountain Fest 2011

Se pare ca noua tema principala a Mesei este data de festivalurile de muzica ale verii, cu o mica exceptie in care bineinteles faceam pe gigi-contra nemultumitul si revoltatul.
In fine, daca si asa a fost o chestie destul de spontana (ma refer la tematica sezoniera a Mesei) in articolul de fata am de gand sa scriu cate ceva despre editia din 2011 a OST Mountain Fest. Chiar daca evenimentul a avut loc in intervalul 22 - 24 iulie pentru ca sunt un lenes in ultima perioada (oare numai ultima perioada?) am cam intarziat cu acest review...daaaaaaaaaaaaaar ce mai conteaza, tot ma iubiti si asa, sper! (NOTTTTTTTT!!111).

Pentru ca am pomenit de chestii spontane, participarea mea extraordinara la OST Mountain Fest (modest mai sunt) a fost intr-adevar ultra spontana, in sensul ca am aflat cu mai putin de 24 de ore inainte de plecare ca voi merge...nu aveam de gand sa merg deoarece pretul exorbitant (cel putin pentru mine) al biletelor precum si "meniul" oferit de organizatori (a se citi trupele care participau) nu prea corespundeau cu pretentiile mele. Defapt nu le-as zice pretentii dar chiar nu-mi vine sa arunc asa cu banii ca sa vad 1231 de trupe no-name din cine stie ce tari, si vreo cateva trupe romanesti, mai mult sau mai putin bune. Trupele romanesti le pot vedea si cu ocazia evenimentelor mai izolate iar trupele straine nu prea imi vine sa le sustin doar asa ca sa fac pe groupie-ul. Asadar, cu putin noroc am facut rost de niste invitatii mai ieftine decat un bilet full-price, si mi-am zis ca ar fi culmea sa nu profit de ocazie.

Festivalul s-a tinut intr-o zona de camping la poalele cetatii Rasnov (~20 km de Brasov), in imediata apropiere a unei pensiuni care m-a determinat sa-mi fac planuri sa revin acolo. Zona chiar este draguta si, dupa parerea mea a fost aleasa destul de bine pentru un astfel de eveniment. Orasul Rasnov se afla la 10 minute de coborat din camping, pe strada Cetatii: asta in cazul in care ramaneai fara provizii (tigari si bere), dar magazinul in care am intrat pentru re-aprovizionare era destul de piperat. Nu stiu daca au adaptat preturile ptr. festival sau sunt asa tot timpul dar 7,5 lei un PET de timisoreana mi se pare cam mult. Acuma o sa-mi ziceti ca-s un "ieftin" ca ma plang de preturi...but what the heck, asta-i parerea mea, la mine in sat iesi mai ieftin cumparand aceleasi produse. Si va dati seama ca nu am parasit baza de operatiuni doar pentru UN pet. In fine, a meritat efortul mai ales ca cei de la intrare nu se chinuiau prea mult sa verifice daca aduci bautura din exterior: umbla vorba ca maram nu te lasa cu bautura "de afara" dar cand am facut ture iesind cu paharul de bere aproape gol si intorcându-ma cu el plin dupa nici un minut nu a bâzâit nimeni nimic...si nu a fost asa aglomerat incat sa zici ca nu ma recunosteau cei de la intrare (in intervalul de timp scurs de la iesire pana reveneam, treceau maxim 6-7 oameni pe acolo, asta in "ora de varf") deci nah...luati bã si beti!

Ca veni vorba de aglomeratie, tare ma tem ca festivalul acesta anual nu va prinde 4, 5 editii...foarte foarte putina lume si destul de low-fun . Din cate am citit pã veb, capul de afis al festivalului, elvetienii de la Samael au anulat concertul de la OST si cine isi cumparase deja bilete putea sa le inapoieze si sa-si primeasca banii inapoi. Nu stiu daca acesta a fost motivul, sau poate "meniul" cam slabut de care am mentionat, dar pe durata weekendului as fi generos daca as zice ca au fost 250 de oameni...hai sa nu fiu asa generos...200 de oameni, maxim. Ma organizatorilor, eu am inteles ca vreti sa aduceti trupe underground si ca vreti ca festivalul sa ramana unul pentru trupe underground, dar pentru asta pune si preturile in conformitate. Foarte putini sunt cei care ar plati un bilet full ca sa vada 30 de trupe cand, cu aceiasi bani, vad o trupa si buna...bine, aici intervine si discutia despre "gusturi muzicale" despre curente muzicale, etc.
Adevarul e ca trupele au fost in mare parte ok, si mie personal imi place genul de muzica promovat de OST Mountain Fest, dar pentru aia tot nu as fi dat 180 de lei (faceti-ma iar ieftin) pentru 3 zile de concerte cu 33 de trupe (da, le-am numarat de pe o lista afisata pe un site), dintre care mai mult de 3-4 nu sunt cunoscute decat de catre fanii locali. Si asa s-au ajuns la faze de genul "cine canta acuma?" , "cine-s astia ca -virgula sugerata prin pauza de vorbire- suna bine" si raspunsul primit era "nu stiu".

Din fericire, trupele romanesti au fost sustinute destul de energic de catre "numerosii" fani; pot spune fara sa mint ca nu ducem lipsa de initativa, dar avem si noi zeci de trupe care grohaie, guitzã si forjeaza chitarile in acelasi ritm piesa de piesa incat absolut te plictisesc. Din fericire avem si trupe cu cojones care grohaie si forjeaza chitarile dar stiu sa schimbe ritmul sa alterneze putin riff-urile, sa varieze putin melodiile incat iti starnesc interesul si sa te fac sa te rupi la un headbang (nu gangbang, perversilor!)...ca veni vorba, sunt eu patriot local dar Deliver the God din Brasov chiar au niste piese bune si acum ca am avut ocazia sa-i ascult cu atentie, categoric sunt trupa mea preferata de underground din Romania...pe langa asta, am baut cateva beri cu unul dintre membrii trupei si am ajuns la concluzia ca oamenii aia chiar stiu muzica si stiu ce sa faca ca sa scoata piese bune (sper sa nu sune a pupincurism, chiar nu-i cazul)...dar evident, sponsori si promovare din parti...asadar, greu cu arta in romania (indiferent daca este vorba de underground sau mainstream).

La naiba cu englejismele astea. Ce pot sa spun despre trupele straine? Defapt, mai bine incep cu ce nu pot spune. Nu pot spune cum s-au prezentat trupele care urmau sa concerteze in ultima seara pentru ca duminica dimineata ne-am strans cortul si am pornit spre gara din Brasov. Din ce am vazut pe iutub a plouat cu galeata asa ca, destul de probabil, cine a ramas pana la final a avut parte de un party-crash. Oricum de plouat a plouat inca de sambata seara deci vremea nu a fost tocmai prietenoasa cu "satanistii" veniti la aceasta manifestare oculta.
Anyway, ma bucur ca am descoperit o trupa italiana, talentata, care a scos doua albume de gothic doom a la' My Dying Bride si care se numesc The Forshadowing. Ii stiam asa "din auzite", evident de pe iutub, dar cei 5 membrii au cantat foarte foarte bine live, solistul are o voce perfecta pentru stilul lor si instrumental au totul pus bine la punct. Baietii astia m-au facut sa cred ca au si italienii trupe bune, nu doar digei gelati cu buline sclipitoare in urechi care "canta" housele (house + manele) si care scot 30 de albume anual...da ma stiu ca si Lacuna Coil sunt din italia, dar nu prea sun fan al vocilor feminine in piese "metal" (misoginule!). Mai trebuie mentionati si norvegienii de la Keep of Kalessin pentru spectacolul si energia care au avut-o, pe acorduri tipic nordice.

Deci, am vorbit despre trupe, despre zona, despre preturi ("huuooo ieftinule!"), am vorbit in general despre festival. Ce as mai avea de zis? Pai as vrea sa mai spun cateva vorbe despre spectatori. Dupa cum am mentionat, publicul a fost extrem de "numeros". Nu stiu voua, dar mie imi place la concerte sa vad macar zona din fata scenei plina, macar 6-7 randuri de oameni comasati dintr-o parte in alta a scenei. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat la OST 2011 decat la aparitia trupelor ceva mai cunoscute (The Forshadowing, Keep of Kalessin - cat am vazut eu), in rest puteai sa te dai cu bicicleta in zona destinata spectatorilor.
Pe langa asta, acum poate e urat ce spun dar nu prea am vazut "oameni faini"...si uite asa ma complic singur pentru ca acum trebuie sa explic ce inseamna termenul de "oameni faini".
In primul rand NU se refera la aspectul fizic, e o notiune destul de abstracta. Un "om fain" este o persoana cu care abia astepti sa iesi la o bere, sa stai la o vorba si aceasta sa fie capabila sa poarte o conversatie pertinenta, sa o duca capu pentru asta. Un "om fain" e persoana care, desi poate o cunosti de cateva ore si bineinteles i-ai uitat numele, stai langa ea la concert iti aprinzi o tigare si o intrebi daca vrea, fara sa fi obligat sa faci asta, fara sa-ti para rau daca zice "da, meci!".
No in speranta ca ati inteles la ce ma refer cand zic "om fain", a naibii sa fiu daca am vazut asa oameni pe acolo, cu mici exceptii: am dat peste o cunostiinta mai veche din Sibiu, cu care am schimbat cateva vorbe intre concerte, si am cunoscut inca vreo 3 persoane la fata locului, care erau cu capul pe umeri si cu care puteai sa schimbi o vorba. In rest, nu stiu daca exista diferente majore intre o conventie a alcoolicilor anonimi si publicul  majoritar de la OST. Nu neaparat ca s-a baut in exces, what the heck (cine nu a baut?) dar e vorba de manifestarile necontrolate ale multora si a atitudinii lor, tipica pentru golanii si vagabonzii care urla noaptea pe strada...o fi fost de la aerul de munte! Si daca nu se incadrau in tiparul golãnasilor "de cartier" cu siguranta faceau parte din grupul de infumurati...care mai de care, nu stiau  cum sa se mai dea in spectacol si care cum sa para mai interesant, mai hardcore-ist si mai fan infocat al metalului "subpamântean" (ca sa nu o dau iar pe englejisme). Bineinteles, nu puteau sa lipseasca grupuletele de "bani gata", pentru ca se mirosea de la un kilometru asta...nu stiu voua dar mie nu mi-a placut niciodata genul de oameni, mai ales daca ai ajuns la o varsta la care poti sa pui osu pentru niste bani de buzunar...si bineinteles acum ar urma discutia celebra "poate ar vrea sa lucreze da nu au unde"...ma, nu stiu ce sa zic, pe unii parca se vede ca si daca ar avea unde sa lucreze tot nu ar face-o.
Poate va intrebati de ce critic si judec persoanele pentru cum sunt, pentru ce caracter au: ei bine, asa mi s-au parut mie diferitii spectatori pe care i-am observat la festival si, dupa principiile mele, nu prea au nimic in comun astfel de personaje cu muzica promovata de OST.
Din fericire, am avut cu cine schimba o vorba, am avut cu cine da un noroc si am avut de unde sa imprumut un foc pt. tigari, asadar nu ma pot plange de compania pe care am avuto.

Cam asta a fost povestioara cu OST Mountain Fest 2011, scrisa cu aproape 2 saptamani intarizere. Per total,  experienta a fost reusita mai ales prin prisma participarii ad-hoc la festival. Insa pe langa persoanele "faine" care le-am cunoscut, cea mai interesanta parte a excursiei a fost vizitarea efectiva a cetatii Rasnov, un obiectiv turistic deosebit si destul de bine pastrat (o parte a zidului era in renovare). In cetate am dat peste doua "mini-muzee" a caror proprietari sunt foarte primitori si amabili cu turistii (asa cum ar trebui sa si fie, de altfel)...chiar merita vizitat daca aveti drum incolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More